evolutie van cloudoplossingen

[Blog] Van on-premises en cloud naar hybride oplossingsmodel

Het verkrijgen van uw Trinity-audio speler klaar...

Ontdek de belangrijkste verschillen tussen de oplossingstechnologieën die uw bedrijfsproces en gegevensuitwisseling verbeteren

 

 

 

 

 

De technologieën van vandaag bieden deelnemers aan de toeleveringsketen een breed scala aan oplossingsopties. Elke onderneming zou het beste type voor hen kunnen kiezen, afhankelijk van hun behoeften, prioritaire functionaliteiten, financiële mogelijkheden, industriële capaciteit, enz. Soms kan de grote keuze aan opties nadelen hebben. Een slecht begrip van wat er achter een concreet oplossingstype staat, brengt complexiteit en verkeerde keuzes met zich mee. Specifiek voor het onderwerp is het vrij duidelijk dat het eerste en duidelijke verschil tussen deze drie technologieën de locatie is. Maar dat is slechts de oppervlakte - er is veel meer aan de onderkant. Daarom zullen we ontdekken wat de verschillen zijn tussen on-premises, cloud- en hybride oplossingen, evenals een checklist met belangrijke punten waarmee rekening moet worden gehouden bij het besluitvormingsproces.

 

 

 

Oplossing op locatie

 

Deze softwareoplossing wordt fysiek geïnstalleerd op de eigen hardware van de onderneming. De infrastructuur wordt lokaal in eigen beheer gehost terwijl alle gegevens op dezelfde locatie op een server of in een private cloud worden opgeslagen. Gebruikers van deze oplossing hebben volledige controle en verantwoordelijkheid voor de beveiliging en toegang tot applicaties en gegevensuitwisseling. Bovendien kunnen lokale oplossingen op maat worden gemaakt om te voldoen aan de specifieke processen van het bedrijf.

 

Aan de andere kant van de medaille vereist de on-premises oplossing grote investeringen, vooral de hoge initiële installatiekosten. Daarom moeten de ondernemingen bij het gebruik van een dergelijke oplossing hardware-onderhoud uitvoeren, waardoor de gegevensintegriteit en veiligheid worden verbeterd. Dat blijkt de on-premises als tijdrovend en brengt de noodzaak van latere investeringen met zich mee.

 

 

 

Cloud-oplossing

 

Cloudservices bieden offsite hosting van de applicatie van het bedrijf. Alle gegevens en configuraties worden in de cloud bewaard. De SaaS-oplossing (Software as a Service) heeft als aanzienlijk voordeel dat klanten, partners, autoriteiten en andere belanghebbenden met minimale inspanning gemakkelijk verbinding kunnen maken. Installatie en onderhoud worden pijnloos virtueel uitgevoerd, waardoor een ononderbroken productieproces mogelijk is. Bovendien hebben cloudgebaseerde oplossingen meestal een abonnement, waardoor onnodige kosten worden bespaard door alleen te betalen voor wat u verkiest. Cloudproviders zorgen voor uitval door gebruik te maken van een uitgebreid netwerk van servers, gegevensspiegeling op meerdere redundante locaties, gegevensback-up, noodherstel en andere functionaliteiten.

 

Bovendien, zoals we in het begin al zeiden, worden SaaS-services gehost op de infrastructuur van de serviceprovider, waarbij hij de controle en verantwoordelijkheid in handen neemt. SaaS-aanbieders investeren zwaar in beveiligingstechnologie en expertise met betrekking tot hun kernactiviteiten. Wanneer SaaS-leveranciers vervelende taken uitvoeren om hun SaaS-service up-to-date te houden, kunnen werknemers zich op andere prioriteiten concentreren.

 

 

 

Hybride cloudoplossing

 

De evolutie van technologie en geweldige ontwikkeling van functionaliteiten, brengen het laatste oplossingstype - hybride cloudoplossing - een combinatie tussen on-premises en openbare cloud. Een hybride cloud biedt aanzienlijke schaalbaarheid en biedt flexibiliteit voor uiteenlopende workloads, hoge gegevensbeveiligingsniveaus en brede implementatieopties. Microsoft Azure maakt het bijvoorbeeld mogelijk om op een veilige en naadloze manier uw hele omgeving op Azure te repliceren, waardoor sterke netwerkmogelijkheden en hoge nauwkeurigheid worden geboden die hybride cloudimplementatie nodig heeft.

 

Bovendien is dit een innovatieve oplossing waarmee het bedrijf on-demand kan opschalen zonder onnodige aankopen en configuraties. De hybride oplossing geeft vrijheid op veel gebieden. Ten eerste konden de gebruikers ervoor kiezen om de gevoelige gegevens in een privé-infrastructuur te bewaren. Aan de andere kant, in het geval dat er behoefte is aan middelen in de openbare cloud, kunnen de gebruikers deze op elk moment bereiken.

 

 

 

Checklist – evaluatie van toekomstige cloudproviders

 

Dit zijn de belangrijkste criteria waarmee u rekening moet houden bij het kiezen van uw cloudserviceprovider. De prestaties van elk criterium kunnen worden gebruikt om een beoordeling te maken van de algehele prestaties van de cloudleverancier:

 

  • Eenvoudige administratie
  • Veilige communicatie
  • Beveiligingsfuncties van de cloudprovider
  • Beveiligde toegang
  • Versleuteling van serialisatie- en aggregatiegegevens
  • Gegevensbescherming
  • Algemene certificering voor gegevensbescherming

 

Bekijk de volledige lijst >>